Wege grochówka (po 1. roku)

Ciepło, cieplej... grochówka! I to nie byle jaka, bo wege-grochówka!

A kto powiedział, że musi być na boczku albo żeberkach?

Rozgrzewa, syci i smakuje tak, że niejedna wojskowa może się schować:P

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 szklanki łuskanego grochu w połówkach (400 g)
  • 1 cebula
  • 5- 6 cm białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 5 ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1 kopiasta łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

DZIEŃ WCZEŚNIEJ…

Groch dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, pozbywając się powstającej piany. Następnie namoczyć go na ok. 8 godzin.

A  potem gotujemy!

Do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, wrzucić posiekaną drobno cebulę, por i zeszklić.

Dodać wędzoną paprykę, kolendrę, wymieszać, smażyć jeszcze chwilkę, a następnie dodać namoczony wcześniej groch (bez wody w której się moczył!), liście laurowe, ziele angielskie, czosnek przeciśnięty przez praskę, zalać wszystko ok. 2 litrami wody i gotować.

W międzyczasie zetrzeć na tarce (grube oczka) seler, marchewkę i pietruszkę, ziemniaki pokroić w kostkę i po około 15 minutach kolejno dodać do garnka.

Całość gotować do momentu, aż groch i warzywa będą miękkie.

Pod koniec dodać, cząber, majeranek, sól i pieprz. W razie potrzeby można dodać jeszcze nieco wody.

wege grochówka

grochówka po 1. roku życia

grochówka dla dziecka

Grochówkę można oczywiście zmiksować na krem i podać np. z grzankami;)

Smacznego!

Podobne