Kukurydziane placuszki z jabłkami
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 jajko (dla alergików: samo żółtko, jeżeli dziecko może jeść lub jako zamiennik jajka - "glut" z ugotowanego i odcedzonego siemienia lnianego - sklei ciasto tak samo dobrze jak jajko;)
- 100 ml mleka (krowie lub roślinne dla alergików)
- 1 jabłko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- odrobina oliwy z oliwek / oleju z pestek winogron
- opcjonalnie odrobina syropu z agawy lub stewii, jeżeli chcemy dosłodzić
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na końcu dodać jabłko starte na tarce (grube oczka).
Placuszki smażyć na patelni teflonowej z kroplą tłuszczu (dodać przed 1. placuszkiem).
Komentarze (1)
Kaya 2 sierpnia 2019
Przepis idealny dla mojego alergika - juz przetestowane, oceniamy na 10! i zapisujemy na przyszlosc:)
Odpowiedz ⇾