Placki ziemniaczane z cukinią (po 8. miesiącu)
Zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych połączenie z cukinią - wiosennie, inaczej, ale równie pysznie:))) Jeśli nawet nie bardziej... z pewnością amatorzy placków ziemniaczanych w standardowej wersji nie będą zawiedzeni!
Składniki:
- 3-4 ziemniaki
- średnia cukinia
- mały ząbek czosnku
- ćwiartka cebuli
- 1 jajko
- szczypta pieprzu i soli
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny - do podania
- mąka - opcjonalnie do zagęszczenia ciasta
- olej rzepakowy - do smażenia
Sposób przygotowania:
Potrzebujemy 2 miski.
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, cebulę również.
Cukinię umyć (jeżeli jest młoda, to nie ma potrzeby obierać jej ze skórki) i zetrzeć na tarce na grubszych oczkach do osobnej miski - odrobinę posolić i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie cukinię odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do miski ze startymi ziemniakami i cebulą. Wbić jajko, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i szczyptę pieprzu, wszystko wymieszać. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka, można zagęścić mąką.
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego, na złoty kolor z dwóch stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Komentarze (1)
plackozerca 9 czerwca 2019
OOoooooo, to coś dla nas! Uwielbiamy ziemniaki pod każdą postacią, ale placków z cukinią jeszcze do tej pory nie jedliśmy - i to był błąd! Nic nie straciły na smaku, a wręcz zyskały.
Odpowiedz ⇾