Sos koperkowy (lub szczypiorkowy)

Szybki i prosty sos koperkowy (lub szczypiorkowy), który pasuje do krokietów serowo-ziemniaczanych, mięsa, ale także np. do kasz:)

Małe sprostowanie - szybki pod warunkiem, że macie resztkę rosołu z obiadu albo zamrożoną;) My mrozimy w woreczkach na lód - potem ciach i w razie potrzeby wrzucamy kilka kosteczek takiego "lodo-rosołu" podczas przygotowywania np. sosu. Jeżeli nie mamy zamrożonej tak dużej ilości jak potrzeba na sos, to też nie problem - nawet kilka kostek domowego intensywnego rosołu wymieszanych z wodą wystarczy, aby nadać smak potrawie.

 

Składniki:

  • 2-3 łyżki siekanego koperku lub szczypiorku
  • 1/2 l rosołu lub wywaru z warzyw
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki
  • sól morska, pieprz - opcjonalnie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Koperek (lub szczypiorek) opłukać, otrząsnąć i posiekać.

Zimny rosół zmieszać z mąką, zagotować, połączyć z jogurtem i koperkiem (lub szczypiorkiem), wymieszać.

Doprawić do smaku.

Gotowe:)

sos koperkowy (lub szczypiorkowy;)sos koperkowy

Ile Wam to zajęło? Max. 5 minut?:)

Podobne