Sznycelki rybne (po 1. roku)

Zaskakująco nie-rybie sznycelki (u nas z pstrąga), które dzięki dodatkowi marchewki kolorem przypominają w przekroju łososia ;)

Tatuś małego człowieka po spróbowaniu nie miał pojęcia, że je rybę...więc może to jest sposób na przeforsowanie jej do menu tym, którzy za nią nie przepadają?

 

Składniki:

  • 200 g filetów rybnych (np. dorsz, pstrąg)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • mała marchewka (lub 1/2 większej)
  • jajko
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu - opcjonalnie do smaku
  • bułka tarta (3-4 łyżki do obtoczenia)
  • odrobina oleju z pestek winogron do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce (grube oczka).

Do marchewki dodać rybę pokrojoną na mniejsze kawałki, wbić jajko, wsypać kaszę oraz przyprawy, a następnie wszystko dokładnie zmiksować.

Z masy uformować sznycelki (albo inne kształty - świetnie się tu sprawdzą forremki do wycinania pierniczków), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na niewielkiej ilości oleju z pestek winogron.

Tak przygotowane np. gwiazdki zdecydowanie zaintrygują małego niejadka;)

sznycelki rybnesznycelki z ryby

Podawać z ryżem i surówką.

 

 

Podobne