Obiad

Kopytka (po 1. roku życia)

kopytka

Danie z kategorii "co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu"... że też wcześniej nie wpadłam na takie ich wykorzystanie! Kopytka doskonale znam, ale nie wiedzieć czemu jakoś ostatnio odeszły w zapomnienie - czas najwyższy to zmienić:)

Składniki:

  • 1/2 kg  ugotowanych ziemniaków (wystudzonych)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól - do smaku
  • 1 łyżka oliwy / oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zmielić w maszynce / przecisnąć przez praskę. Przerzucić do miski, dodać obie mąki, wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę z 1 łyżka oliwy z oliwek.

Z ciasta uformować wałeczki grubości około 3 cm, kroić w ukośne kawałki.

Kopytka wrzucać partiami na wrzątek - wyjmować ok. 1-2 minuty po ich wypłynięciu.

Można polać roztopionym masłem, świetnie pasują do mięs i sosów, ale równie dobrze smakują same, zrumienione na patelni;)

Smacznego!

kopytka ziemniaczane

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾