Leczo z soczewicą (po 18. miesiącu)

Zwykłe-niezwykłe wege-leczo, bo dodatek soczewicy sprawia, że danie nie tylko jest pożywniejsze, ale również zyskuje troszkę inny smaczek:)

Nie trzeba już dodawać mięsa, ale oczywiście w wersji dla rodziców można dorzucić wszystko, co zalega na półce lodówki, pamiętając o wcześniejszym podduszeniu.

 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 3 papryki - najlepiej różnokolorowe (żółta, czerwona, zielona)
  • 1 większa cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1 kg pomidorów
  • *mały przecier pomidorowy - opcjonalnie, jeżeli chcemy uzyskać jeszcze bardziej intensywyny smak
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • majeranek, sól, pieprz
  • papryka słodka lub ostra
  • olej z pestek winogron - odrobina do podsmażenia warzyw

 

 

Sposób przygotowania:

Warzywa (oprócz pomidorów) obrać i pokroić w grubszą kostkę, a następnie wszystko podsmażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut.

Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (+ ewentualnie przecier). Wszystko razem poddusić.

Soczewicę dokładnie opłukać na sitku i dodać na 10-15 minut przed końcem duszenia.

Przyprawić według własnego uznania, wymieszać dokładnie, ewentualnie odczekać chwilę, aż soczewica spęcznieje.

Leczo z soczewicąLeczo z czerwoną soczewicą

Można podawać z pieczywem:)

Tester o najbardziej wyrafinowanym podniebieniu w akcji...;)

z pewną dozą nieśmiałości...spróbujmyaccepted!

Podobne