Rosół na perliczce, idealny dla dzieci

Dziś na tapecie (a raczej w garnku;) perliczka - czyli trochę zapomniany drób, ptaszynka wielkości mniej więcej gołębia.

Mięso perliczki jest szlachetnym gatunkiem drobiu, cenionym głównie za posmak dziczyzny oraz spore wartości odżywcze, a przy tym jest dwukrotnie chudsze niż np. mięso kurczaka. Kiedyś często gościło na polskich stołach, dziś jest serwowane raczej okazjonalnie, bo o perliczkę nie tak łatwo. Dla nas (tzn. oczywiście dla małego człowieka - rodzice załapią się przy okazji, jak coś skapnie z dziecięcego stołu) perliczkę zdobyła jego nieoceniona Babcia:)

Rosół na perliczce jest bardzo aromatyczny i delikatniejszy w smaku nawet od czysto drobiowego rosołku. Idealny dla małych ludzi;)

 

Składniki:

  • perliczka w całości
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 1 por
  • liście selera lub seler naciowy - 1-2 gałązki (jeżeli mamy jedno i drugie - dajemy wszystko:)
  • cebula – oczywiście nadpalona nad ogniem
  • ziele angielskie (2 ziarenka)
  • liść laurowy (2 szt.)
  • opcjonalnie pieprz ziarnisty, sól - do smaku
  • posiekana natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Mięso opłukaj, osusz, zalej ok. 2 l zimnej wody, dodaj obrane i umyte warzywa (+ cebulę) i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 2 godziny, ewentualnie co jakiś czas usuwając sitkiem tworzące się na powierzchni „szumowiny”.

rosół na perliczcerosół z perliczki

Rosół podajemy z makaronem, lanym ciastem, możemy też wypić "solo" jako dodatek do drugiego dania.

Podobne