Surówka z czerwonej kapusty (po 1. roku)

Składniki:

  • 400 g czerwonej kapusty
  • 1 średnie jabłko
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz - opcjonalnie do smaku
  • łyżka musztardy (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować i przelać wrzątkiem na sitku (lub zanurzyć we wrzątku na około minutę, potem odcedzić).

Jabłko umyć,obrać i zetrzeć na tarce (grube oczka), skropić sokiem z cytryny, dodać marchew, doprawić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Dla zaostrzenia smaku można dodać łyżkę musztardy.

Surówka z czerwonej kapustySurówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Podawać do obiadu :)

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Podobne