Rybka panierowana (po 18. miesiącu)
Jak przekonać małego człowieka do zjedzenia ryby?
Może na przykład wycinając fajne kształty z fileta? W końcu jemy też (albo NAJPIERW) oczami:)
Składniki:
- 40 dkg filetu z ryby bez skóry i ości (np. dorsz)
- pół cytryny
- zioła prowansalskie
- tarta bułka i mąka do panierowania
- jajko
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Opłucz filet, osusz, skrop sokiem z cytryny. Nożem możesz wyciąć kształty rybek w filecie (świetnie nadają się też do tego foremki do wycinania pierniczków;), oprósz ziołami prowansalskimi.
Rybki panieruj w mące i jajku, potem w bułce tartej.
Rozgrzej oliwę na patelni, kładź na niej rybki. Najpierw obsmaż z dwóch stron na rumiano, a potem chwilkę potrzymaj na małym ogniu, aby rybki „doszły” również w środku. Zdejmij z patelni, osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Podaj np. z ziemniaczanym puree i surówką z kapusty pekińskiej.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾