Pancakes bananowe (po 1. roku)

Propozycja bezmięsnego obiadu...a może lepiej jako szybkie ciepłe śniadanie? czy jednak "pankejkowy" deser? hm...?

Bez względu na to, jak zakwalifikujecie te pancakes i w jakiej wersji je podacie, w każdej formie i o każdej porze dnia smakują wyśmienicie!

Dodatkowym plusem jest to, że do ich przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera - widelec, łyżka, 2 miski, szklanka i patelnia wystarczą;)

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (lub cukru-pudru)
  • 1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 2 łyżeczki syropu klonowego (syropu z agawy lub miodu) - opcjonalnie:)
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 - 1,5 banana (pokrojony w plasterki, drobną kostkę...jak wolicie)

*opcjonalnie dodatkowo do podania - dowolny dżem, konfitura, syrop klonowy do polania, świeże owoce

 

Sposób przygotowania:

Do jednej miski wsypać mąkę (można przesiać), dodać cukier, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.

W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać maślankę/kefir,syrop i roztopione masło oraz pokrojone banany.

Połączyć zawartość obu misek i wymieszać - ciasto będzie dość gęste.

Smażyć na teflonowej/ceramicznej patelni bez tłuszczu, na średnim ogniu.

Przewracać, gdy na powierzchni będą widoczne pęcherzyki; smażyć z obu stron na złoto.

 

Piramidka z pankace'sów...

Pancakes bananowePiramidka z pancakesów

...albo z domowym dżemem z porzeczek;)

Bananowy pancake z dżemem porzeczkowym

źródło inspiracji: Moje wypieki

Podobne