Obiad

Krem z soczewicą (po 1. roku)

Aksamitna, kremowa, mocno pomidorowa, ale z dodatkowym smaczkiem, który nadaje soczewica.

Zupka jest bardzo sycąca, a z grzankami - niebo w gębie zwłaszcza, gdy za oknem szaleją majowe burze...

Dla nas bomba!

 

Składniki:

  • 50 g czerwonej soczewicy
  • średnia marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 małego pora
  • 2 mięsiste pomidory
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szklanka wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 kromki bułki (na grzanki)

 

Sposób przygotowania:

Soczewicę opłucz na sitku, przełóż do garnka.

Warzywa dokładnie umyj. Marchewkę, pietruszkę i pora obierz, pokrój i wrzuć do garnka z soczewicą.

Zalej wodą i gotuj przez 15 minut - soczewica powinna się rozgotować.

Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę, pokrój, a następnie dodaj do garnka z soczewicą i warzywami.

Całość pogotuj jeszcze 10 minut i zmiksuj.

Dodaj oliwę i wymieszaj.

Kromki bułeczki lekko opiecz na patelni bez tłuszczu lub w piekarniku.

Zupkę można podać z kleksem jogurtu naturalnego i grzankami, posyp posiekaną natką pietruszki.

My akurat wolimy w wersji podstawowej - zupa+grzanki i nic więcej do szczęścia nie potrzeba;)

Krem z soczewicąKremowa zupka z soczewicą i grzankamikrem z pomidorami i soczewicą + grzanki

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾