Zupa brokułowa z kaszą jaglaną (po 8. miesiącu)

Składniki:

  • 1/2 główki brokuła
  • 1 kalarepa
  • 1 jabłko
  • ok. 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • sól

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną opłukać w zimnej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem. Ugotować w 2/3 szklanki wody ze szczyptą soli.

Brokuła umyć i podzielić na różyczki, kalarepę i jabłko umyć, obrać, a następnie pokroić w kostkę.

Warzywa i jabłko ugotować w małej ilości wody (zamiast wody dla starszego dziecka można użyć bulionu:). Kiedy wszystko będzie już miękkie, dodać kaszę jaglaną i zmiksować. Można rozcieńczyć wodą/bulionem w celu uzyskania pożądanej konsystencji i doprawić do smaku.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

zupa brokułowa z kaszą jaglaną

Podobne