Obiad

Pierogi leniwe bananowe (dla dzieci po 1. roku)

Przepis z serii "zainspirowało żonkę" ;)

Tym razem pierogi leniwe w nieco nowej odsłonie - dzięki bananowi nie trzeba ich już niczym dosładzać, są idealne na drugie danie, deser, kolację na ciepło...:)

Składniki:

  • 500 g twarogu (półtłusty)
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (może być pełnoziarnista - u nas pół na pół:)
  • cynamon (do posypania)
     

Sposób przygotowania:
Twaróg i banany rozgnieć widelcem (lub krótko zmiksuj). Dodaj do nich mąkę, jajko i wyrób ciasto. Jeśli ciasto się bardzo klei - podsyp mąką. Im mniej mąki będzie, tym leniwe będą smaczniejsze.
Gdy ciasto będzie wyrobione, odrywamy po kawałku, formujemy wałek i kroimy na kawałeczki.

leniwe bananowepierogi leniwe bananowe
Zagotuj wodę i wrzucaj kluski partiami na wrzątek. Gotuj około pół minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.

leniwe w garze
Podajemy polane masełkiem i posypane cynamonem.

pierogi leniwe leniweleniwe z cynamonem

Źródło inspiracji: www.alaantkoweblw.blogspot.com

Zobacz również

Komentarze (1)

Julita 5 sierpnia 2019

Nowe-stare leniwe bardzo nam posmakowały:) mój roczniak pochłonął w błyskawicznym tempie:D

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾