Obiad

Soczysty ziołowo-cytrynowy kurczak z patelni (po 1. roku)

...czyli nasza wariacja na temat popularnych fixów ;)

Torebki do smażenia można kupić w wersji solo, niekoniecznie z zestawem przypraw, skomponować własną mieszankę (i być pewnym, co w niej jest), zamarynować mięso/rybę i usmażyć bez zbędnego tłuszczu. Nas to przekonuje, a jakie daje pole do popisu w kwestii użytych przypraw...

 

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka (około 1 kg)
  • 4 torebki do smażenia
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • po 1 łyżeczce posiekanej natki koperku i pietruszki
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka pieprzu (grubo zmielony)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej (opcjonalnie)
  • 2 suszone pomidory (drobno posiekane)
  • skórka starta z 1/2 cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie umyć)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić delikatnie na grubość około 2 cm.

Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą, dodać oliwę, jeszcze raz wymieszać i tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso.

Odstawić do lodówki na minimum godzinę (śmiało można i na całą noc).

Każdą pierś z kurczaka włożyć do torebki i smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!) na średnim ogniu przez około 10 minut, obracając co jakiś czas.

Soczysty ziołowo-cytrynowy kurczakSoczysty ziołowo-cytrynowy kurczak z patelni

Smacznego!

U nas z ziemniakami i zieloną sałatą w sosie jogurtowym.

ziołowo-cytrynowy kurczak z torebki

 

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾