Obiad

Naleśniki bez mleka i jajek (dla alergika i nie tylko)

Z dżemem, z serem, same ze sobą;), na słodko, na wytrawnie, rano, w południe, pod wieczór, o każdej porze...jednym słowem - naleśniki!

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 szklanki wody mineralnej gazowanej (można część zastąpić sokiem jabłkowym – naleśniki będą wtedy troszkę słodkie)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta kurkumy - opcjonalnie, dzięki temu naleśniki będą mieć piękny żółty kolor:)

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto będzie bardziej płynne niż na tradycyjne naleśniki, ale takie ma być;) Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni – posmarować oliwą/olejem tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika.

naleśniki dla alergikanaleśniki z dżememnaleśniki także dla alergika

U nas z domowym dżemem agrestowym;) palce lizać!

naleśniki z dżememnaleśniki z dżemem agrestowym

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾