Obiad

Krupnik z kaszą jaglaną (po 9. miesiącu)

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 łyżki  kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • ½ pietruszki
  • kawałek pora (ok. 5 cm)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • * opcjonalnie - ugotowane i drobno pokrojone mięso, np. z królika

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać i umyć, pokroić (ziemniaki – w kostkę, marchewka, pietruszka – zetrzeć na tarce), a następnie poddusić na rozgrzanej oliwie. Dodać opłukaną na sitku kaszę jaglaną, wszystko chwilę razem podsmażać, następnie zalać wodą, dorzucić pora w kawałku (zaostrzy smak), doprawić i ugotować do miękkości. Przed podaniem wyjąć pora, dodać posiekane mięsko i posypać posiekaną natką pietruszki.

krupnik z kaszą jaglanąkrupnik jaglany

 

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾