Obiad

Leczo ze słoika (po 18. miesiącu)

Leczo ze słoika, ale nie ze sklepu;)

Z serii domowe przetwory dziś przepis na leczo, które zrobimy jesienią, zamkniemy w słoikach, zapasteryzujemy i zaniesiemy do piwnicy...a jak dopadnie nas kryzysowa sytuacja i brak czasu, to otworzymy słoiczek pełen szczęścia i podamy dziecku na obiad, a przy tym jeszcze wyjdziemy na MajsterSzefa;)

 

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg różnokolorowej papryki
  • 1 kg cukinii
  • 1 kg cebuli

 

Na zalewę:

  • 1 litr wody
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • kilka ziarenek pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Cukinię obierz, pokrój w talarki, kostkę, jak chcesz...i włóż na 5 minut do wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą. Paprykę umyj, sparz i pokrój w paski. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w talarki.

Warzywa układaj we wcześniej wyparzonych słoikach (można je wyparzyć w piekarniku w temp. 120°C).

Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i dodaj przyprawy. Warzywa w słoikach zalej gorącą zalewą i zakręć.

Pasteryzuj* około 20 minut.

*PASTERYZACJA domowych przetworów w piekarniku - mini-ściąga:

Wystarczy zakręcone słoiki wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać do 120°C, trzymać w tej temperaturze około 20 minut, a potem nalepiej wyłączyć piekarnik i zostawić w nim słoiki na cały dzień/noc, żeby powoli stygły. Zamknięte w ten sposób przetwory można długo i bezpiecznie przechowywać w piwnicy.

Słoiki z leczem przechowuj w piwnicy. Przed podaniem leczo wylej na sito i przejel kilka razy wodą, by wypłukać słony smak. Przełóż do rondla z odrobiną rozgrzanego oleju i podduś 10-15 minut. Podawaj z pieczywem.

Leczo ze słoikaLeczo

Do lecza można również dodać podgotowane/podduszone mięso, np. z indyka, z kurczaka, cielęcinę.

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾