Obiad

Zupa grochowa z kaszą jaglaną (po 1. roku)

zupa grochowa z kaszą jaglaną

Grochówka w nowej odsłonie - z dodatkiem kaszy jaglanej!

Sycąca, rozgrzewająca i bardzo wzmacniająca:) spokojnie zastąpi nawet cały obiad, więc do garów gara i obiad na 2 dni z głowy!

Składniki:

  • ok. 2,5 litra rosołu
  • 500 g grochu łuskanego, w połówkach
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek (dużo majeranku!!!)
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 mała cebula

Sposób przygotowania:

DZIEŃ WCZEŚNIEJ:

Namaczamy groch - najlepiej na całą noc. Zalewamy go wodą tak, aby był w całości przykryty. Odstawiamy. Potem odlewamy wodę, groch przecedzamy przez  sito.

Jeżeli zaczynacie od rosołu ---> zapraszam tutaj.

Do ugotowanego i odcedzonego bulionu dodajemy przecedzony groch. Gotujemy minimum godzinę - do czasu aż będzie wystarczająco miękki dla Was:)

W trakcie gotowania doprawiamy zupę do smaku - nie żałujemy majeranku!

Około 20 minut przed upływem godziny wrzucamy do garnka opłukaną na sicie kaszę jaglaną i gotujemy wszystko razem.

Do grochówki można dodać pokrojone jarzyny z rosołu - jeżeli lubicie.

Smacznego!

grochówka + kasza jaglana

 

Zobacz również

Komentarze (1)

Jaśmin 18 lutego 2021

A co z czosnkiem i cebulą

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾