Obiad

Risotto z kurczakiem (po 18. miesiącu)

Składniki:

  • ½ niedużego kalafiora
  • 200 g ryżu arborio
  • 1 mała cebula
  • 1 i ½ łyżki oliwy
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 szklanki bulionu
  • ½ niedużego kalafiora
  • 1 marchewka
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól morska, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obierz i opłucz.

Do garnka wlej oliwę i podduś na niej posiekaną cebulę. Wsyp suchy ryż i duś mieszając, aż ryż się zeszkli (około 5 minut). Następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso i mieszając duś jeszcze ok. 5 minut. Zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.

Marchewkę i cebulę pokrój w kosteczkę, kalafior rozdziel na małe różyczki. Około 10-15 minut przed końcem duszenia dodaj warzywa.

Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany.

Dopraw do smaku, dodaj posiekany koperek.

risotto z kurczakiemrisottor z kurczakiem, kalafiorem, marchewką

risotto i talerz-żabka;)risotto z koperkiem

 

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾