Obiad

Naleśniki ze szpinakiem (po 1. roku życia)

Bezmięsnie i PRZEpysznie!

Naleśniki można zrobić również w wersji dla alergików - ciasto z TEGO przepisu, a farsz dostosować w zależności od tego, co dziecko może zjeść poza szpinakiem (o ile ten może - bo bez szpinaku ciężko będzie zrobić naleśniki ze szpinakiem;)

 

Składniki:

na naleśniki:

  • 2 jaja
  • 20 dkg mąki pszennej (może być również pszenna pełnoziarnista)
  • 1/4 l mleka
  • 1/4 l wody (jeżeli dodamy gazowaną, naleśniki będą bardziej puszyste)
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek (odrobina do smażenia naleśników)

farsz:

  • świeży szpinak (ok. 400 g)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz, gałka muszkatołowa
  • kulka sera mozarella
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki:

Mleko zmieszaj z wodą. Całe jaja ubij w garnuszku mikserem, dodając po trochu mąki i mleka z wodą, dodaj szczyptę soli,miksuj do połączenia się składników.

Naleśniki usmaż na patelni z kroplą oliwy z oliwek. Można też dodać kilka kropel do ciasta, żeby nie przywierały do patelni.

Farsz:

Szpinak umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oliwie, dodać szpinak, wszystko razem dusić, aż szpinak "zmięknie", dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do ciepłego farszu dodać mozarellę pokrojoną w kostkę i wymieszać.

farsz do naleśników

Naleśniki smarować farszem i zwijać w dowolny sposób.

naleśniki ze szpinakiem

Przed podaniem można jeszcze zapiec w piekarniku lub podgrzać w kuchence mikrofalowej, żeby mozarella ładnie się rozpuściła:)

naleśnik ze szpinakiemprzekrój nalesnikowynaleśnik ze szpinakiem i mozarellą

Smacznego!

 

Zobacz również

Komentarze (1)

Pola K. 30 lipca 2019

Wygladaja oblednie! a ze kochamy szpinak, to robimy jutro jak tylko upolujemy go gdzies na bazarku...

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾