Naleśniki ze szpinakiem (po 1. roku życia)
Bezmięsnie i PRZEpysznie!
Naleśniki można zrobić również w wersji dla alergików - ciasto z TEGO przepisu, a farsz dostosować w zależności od tego, co dziecko może zjeść poza szpinakiem (o ile ten może - bo bez szpinaku ciężko będzie zrobić naleśniki ze szpinakiem;)
Składniki:
na naleśniki:
- 2 jaja
- 20 dkg mąki pszennej (może być również pszenna pełnoziarnista)
- 1/4 l mleka
- 1/4 l wody (jeżeli dodamy gazowaną, naleśniki będą bardziej puszyste)
- szczypta soli
- oliwa z oliwek (odrobina do smażenia naleśników)
farsz:
- świeży szpinak (ok. 400 g)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz, gałka muszkatołowa
- kulka sera mozarella
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Naleśniki:
Mleko zmieszaj z wodą. Całe jaja ubij w garnuszku mikserem, dodając po trochu mąki i mleka z wodą, dodaj szczyptę soli,miksuj do połączenia się składników.
Naleśniki usmaż na patelni z kroplą oliwy z oliwek. Można też dodać kilka kropel do ciasta, żeby nie przywierały do patelni.
Farsz:
Szpinak umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oliwie, dodać szpinak, wszystko razem dusić, aż szpinak "zmięknie", dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do ciepłego farszu dodać mozarellę pokrojoną w kostkę i wymieszać.
Naleśniki smarować farszem i zwijać w dowolny sposób.
Przed podaniem można jeszcze zapiec w piekarniku lub podgrzać w kuchence mikrofalowej, żeby mozarella ładnie się rozpuściła:)
Smacznego!
Komentarze (1)
Pola K. 30 lipca 2019
Wygladaja oblednie! a ze kochamy szpinak, to robimy jutro jak tylko upolujemy go gdzies na bazarku...
Odpowiedz ⇾