Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy (dla dzieci po roku)

Dziś spaghetti w nieco innej odsłonie - sprytnie przemycona czerwona soczewica nie tylko doda smaczku, ale również dobrze wpłynie na zdrowie naszych małych ludzi ;)

 

Składniki:

  • puszka pomidorów bez skórki lub kartonik krojonych pomidorów (ok 400 g) – w sezonie 4-5 pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
  • ½ czerwonej surowej papryki (bez skórki)
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (+ szklanka wody do ugotowania)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • szczypta pieprzu
  • makaron spaghetti
     

Sposób przygotowania:
Na początek gotujemy makaron (najlepiej oczywiście al'dente).

W tym czasie przygotowujemy sos. W większym garnku zagotowujemy szklankę zimnej wody. Opłukaną soczewicę wrzucamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem ok.15 minut do momentu, aż wchłonie wodę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę – wszystko należy zeszklić na oliwie (najpierw cebula, po chwili czosnek i podsmażamy jeszcze ok. 1 minuty) i dodać do garnka z soczewicą.

Następnie do garnka dorzucamy posiekane suszone pomidory, pomidory z puszki lub kartonika razem z sosem, paprykę pokrojoną w kostkę, przyprawy (paprykę, bazylię, oregano) i miksujemy chwilkę, żeby rozdrobnić soczewicę (chyba, że zależy nam na idealnie gładkim sosie, wtedy dłużej). Gotujemy jeszcze około 5 minut na małym ogniu.
Ugotowany makaron polewamy sosem, możemy także posypać startym żółtym serem.

Można również podać z kawałkami podduszonego kurczaka.

 

spaghetti z sosem z soczewicy

Tu sos jeszcze przed zmiksowaniem :)

 spaghetti z sosem z soczewicąsos do spaghetti z soczewicą

Spaghetti z gotowym już sosem

spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy

A tu nasze danie z kawałkami kurczaka ;)

 


 

Podobne