Kotlet drobiowy dla juniora
Schabowy+ziemniaki+kapusta = typowy polski obiad?:D
U nas trochę zmodyfikowany przepis...ziemniaki mogą zostać, a do tego kotlecik drobiowy i np. surówka a'la Colesław :)
Raz proszę!
Składniki:
- polędwiczka / filet z indyka (lub kurczaka) - ilości nie podaję, ile mamy, tyle robimy;)
- szczypta soli, pieprzu
- pieprz ziołowy, curry, zioła prowansalskie - opcjonalnie, po szczypcie
- bułka tarta (można ją zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, owsianymi; można także wymieszać z sezamem, siemieniem lnianym czy np.bardziej egzotycznie - z wiórkami kokosowymi;)
- jajko - rozbełtane, do panierowania (przy większej ilości mięsa oczywiście zwiększamy również ilość jajek)
- oliwa z oliwek - odrobina do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso, opłukać, osuszyć, pokroić na plastry, rozbić i posypać przyprawami (pieprz ziołowy, curry i zioła prowansalskie dodadzą trochę pazura zwykłemu kotletowi, a te przyprawy z pewnością nie zaszkodzą maluchowi).
Przygotować 2 miski: w jednej rozbełtać jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Po kolei maczać rozbite i przyprawione kotlety najpierw w jajku, a potem w bułce tartej (płatkach kukurydzianych...).
Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni polanej odrobiną oliwy z oliwek.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾