Kotlet drobiowy dla juniora

Schabowy+ziemniaki+kapusta = typowy polski obiad?:D

U nas trochę zmodyfikowany przepis...ziemniaki mogą zostać, a do tego kotlecik drobiowy i np. surówka a'la Colesław :)

Raz proszę!

 

Składniki:

  • polędwiczka / filet z indyka (lub kurczaka) - ilości nie podaję, ile mamy, tyle robimy;)
  • szczypta soli, pieprzu
  • pieprz ziołowy, curry, zioła prowansalskie - opcjonalnie, po szczypcie
  • bułka tarta (można ją zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, owsianymi; można także wymieszać z sezamem, siemieniem lnianym czy np.bardziej egzotycznie - z wiórkami kokosowymi;)
  • jajko - rozbełtane, do panierowania (przy większej ilości mięsa oczywiście zwiększamy również ilość jajek)
  • oliwa z oliwek - odrobina do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mięso, opłukać, osuszyć, pokroić na plastry, rozbić i posypać przyprawami (pieprz ziołowy, curry i zioła prowansalskie dodadzą trochę pazura zwykłemu kotletowi, a te przyprawy z pewnością nie zaszkodzą maluchowi).

Przygotować 2 miski: w jednej rozbełtać jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Po kolei maczać rozbite i przyprawione kotlety najpierw w jajku, a potem w bułce tartej (płatkach kukurydzianych...).

Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni polanej odrobiną oliwy z oliwek.

Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.

Smacznego!

kotlecik drobiowy

 

Podobne