Kotleciki-pulpeciki mielone al'a greckie (po 1. roku)

Odkrycie ostatniego miesiąca! Kotleciki-pulpeciki z mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów i mozzarellą w środku:)

Sprytny sposób na przemycenie pomidora tym dzieciom (i dorosłym:D), które za nim nieszczególnie przepadają;)

Danie wbrew pozorom naprawdę nie jest czasochłonne!

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • jajko
  • 2 łyżki kaszy manny/ bułki tartej
  • 1 duży pomidor
  • 1-2 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano – świeże lub suszone (po ok.1 płaskiej łyżeczce każdego)
  • kulka mozzarelli (ok. 125 g)
  • sól, pieprz – opcjonalnie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mięso mielone, jajko i bułkę wymieszać ze sobą, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wszystko dodać do masy mięsnej i wyrabiać. Jeżeli masa będzie bardzo sucha, można dodać odrobinę oleju z pestek winogron.

Ser pokroić w grubszą kostkę. Mięso układać na dłoni, rozpłaszczać, na środek układać kawałek sera i zamykać, tworząc kotlet.

Piec 20 minut w 200°C (termoobieg), a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut.

kotlecik - pulpecik mielony

kotleciki mielone ala greckie

pulpeciki mielone greckie

Podawać np. z puree ziemniaczanym i surówką z czerwonej kapusty.

kotleciki mielone z ziemniakami i surówką

źródło inspiracji: Alaantkowe BLW
 

Podobne