Obiad

Pikantna zupa z dyni (po 18. miesiącu)

pikantna zupa z dyni

O pięknym kolorze i zapachu, a do tego mocno rozgrzewająca zupa-krem z dyni!!!

Można oczywiście zrobić wersję bez papryczki chilli i z mniejszą ilością przypraw korzennych - wówczas śmiało możemy podać młodszemu dziecku. Albo po prostu robimy najzwyklejszy łagodny krem z dyni dla najmłodszych smakoszy :) ---> KLIK

Ale jeżeli zależy Wam na wzmocnieniu odporności / błyskawicznym rozgrzaniu / przetkaniu zatkanego nosa... (skreślić niewłaściwe:), to polecamy wersję z poniższego przepisu.

Składniki:

  • dynia (hokkaido, około 1 kg)
  • 0,5-0,7l bulionu
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • *kawałeczek papryczki chili (opcjonalnie)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól morska, pieprz czarny – opcjonalnie do smaku

Sposób przygotowania:

Bulion zagotować.

W tym czasie dynię umyć i przekroić na pół, łyżką wyciągnąć pestki (odmiana hokkaido nie wymaga obierania).

Dynię pokroić na kawałki, dodać do gorącego bulionu.

Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę – wrzucić do bulionu, dodać kawałek papryczki chili i gotować około 20-30 minut (aż dynia i ziemniaki zmiękną).

 Pod koniec gotowania doprawić cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, można doprawić zupę solą i czarnym pieprzem.

Zmiksować zupę na gładką masę, dodać sok z cytryny i śmietankę, wymieszać.

Podawać np. z kleksem jogurtu i grzankami...

...albo z grzankami i pestkami dyni (dla dzieci, które bez problemu pogryzą:)

Smacznego!

pikantna zupa z dyni z grzankami i pestkami dyni

 

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾