Dorsz w sosie szpinakowym (dla maluszków po 1. roku życia)
Składniki:
- filet z dorsza – ok. 200 g
- szpinak świeży w liściach – ok. 400 g
- śmietanka 18% lub 12% - ½ szklanki
- 4 ząbki czosnku
- makaron lub ryż (jako dodatek do dania)
- oliwa z oliwek (lub masło) - około 2 łyżek: 1 do podduszenia dorsza, a 2 do podsmażenia szpinaku
- zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, pieprz
Sposób przygotowania:
Dorsza – opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze części, posypać ziołami prowansalskimi i podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką tłuszczu. Przebrać ewentualne ości, żeby nam się mały ludzik nimi nie zadławił.
Szpinak – umyć, poddusić na oliwie (maśle), dodać śmietanę + przeciśnięty przez praskę czosnek + gałkę muszkatołową + pieprz. Chwilkę poddusić, a następnie dorzucić do tego przygotowanego wcześniej dorsza i dusić jeszcze ok. 5 minut na małym ogniu, żeby wszystko się "przegryzło".
Podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Fotorelacja z procesu przygotowywania ;)
Dusimy szpinak...
Sos "się" robi...
Voila!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾