Spaghetti dla niejadka (po 18. miesiącu)

Z truskawkowych szaleństw przerzucamy się na pomidorowe:) chwilowo, bo czas otworzyć sezon przetworowy, a na pierwszy etap pójdą właśnie truskawki i dżem z nich!

Są takie dania, które działają na kubki smakowe nawet zagorzałych niejadków... właśnie dziś przepis na takie spaghetti.

Warto zrobić zwłaszcza, że zaczął się sezon na przepyszne pomidory malinowe, idealne do sosu.

 

Składniki:

  • 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego (u nas indyk)
  • *2 duże pomidory malinowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • *1 sok pomidorowy (buteleczka 0,3 l)
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oregano, bazylia (świeże lub suszone) - po około 1 łyżce każdego
  • pieprz
  • oliwa z oliwek - około 4-5 łyżek

*W zależności od wodnistości pomidorów można dodać ich więcej lub dodać więcej soku pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Cebule pokroić w kosteczkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i mięso i smażyć do czasu, aż mięso nie będzie surowe.

W czasie, gdy mięso się dusi sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.

Do podsmażonego mięsa dodać pokrojone pomidory i paprykę, zalać sokiem pomidorowym, dodać oregano i bazylię, pieprz do smaku i dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż powstanie dość gęsty sos.

Podawać z makaronem i listkami świeżej bazylii.

Nam akurat zabrakło makaronu spaghetti, więc dzielnie zastąpiły go świderki i też dało radę;)

Spaghetti dla niejadkasos do spaghetti dla niejadka

Podobne