Makaron w sosie pomidorowym z szynką parmeńską i parmezanem (po 18. miesiącu)
Składniki:
- 180 g makaronu penne
- 10 plasterków szynki parmeńskiej (pokrojonej)
- kartonik przecieru pomidorowego lub 4-5 mięsistych pomidorów
- 1 cebula (pokrojona w kostkę)
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania
- 2 łyżki octu balsamicznego
- odrobina oliwy z oliwek
- sól morska, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę na makaron - ugotować al'dente i odcedzić.
A w międzyczasie...
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę. Po chwili dodać szynkę parmeńską. Wszystko mieszać i dusić do czasu, aż szynka stanie się chrupiąca.
Po tym czasie wlać na patelnię przecier pomidorowy (lub sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory), ocet balsamiczny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić ok. 10 minut na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć do rondla z sosem, dodać garść startego parmezanu.
Wymieszać i chwilkę podgrzać tak, aby sos pokrył cały makaron, a całość zrobiła się kremowa i lśniąca.
Na talerzu posypać jeszcze odrobiną parmezanu.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾