Makaron w sosie pomidorowym z szynką parmeńską i parmezanem (po 18. miesiącu)

Składniki:

  • 180 g makaronu penne
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej (pokrojonej)
  • kartonik przecieru pomidorowego lub 4-5 mięsistych pomidorów
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól morska, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę na makaron - ugotować al'dente i odcedzić.

A w międzyczasie...

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę. Po chwili dodać szynkę parmeńską. Wszystko mieszać i dusić do czasu, aż szynka stanie się chrupiąca.

Po tym czasie wlać na patelnię przecier pomidorowy (lub sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory), ocet balsamiczny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić ok. 10 minut na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.

Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć do rondla z sosem, dodać garść startego parmezanu.

Wymieszać i chwilkę podgrzać tak, aby sos pokrył cały makaron, a całość zrobiła się kremowa i lśniąca.

Na talerzu posypać jeszcze odrobiną parmezanu.

Makaron w sosie pomidorowym z szynką parmeńską i parmezanemMakaron z szynką parmeńską i parmezanem

 

 

 

 

Podobne