Obiad

Makaron z łososiem i szpinakiem

Składniki:

  • filet z łososia – ok. 250 g
  • szpinak świeży – ok. 400 g
  • śmietanka 18% lub 12% - ½ szklanki
  • 4 ząbki czosnku
  • makaron – u nas akurat 5-kolorowy Picchiatelli (ale nie ma znaczenia, jaki...najlepszy jest ten, który lubi nasze dziecko;)
  • masło/oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Łososia – posypać ziołami prowansalskimi i ugotować na parze (lub udusić w woreczku w piekarniku: 180ºC); można też podsmażyć na patelni teflonowej – nie potrzeba tłuszczu, bo łosoś sam w sobie ma go dostatecznie dużo;)

podduszony łosoś

Jak już mamy gotowego łososia, to nastawiamy wodę i gotujemy makaron;)

Szpinak – umyć...

wypucowany szpinak;)

...poddusić na maśle/oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek + gałkę muszkatołową + pieprz...

dusimy szpinak z czosnkiem

a następnie dodać śmietanę i jeszcze chwilkę poddusić. Dorzucić kawałki duszonego łososia i wszystko wymieszać.

szpinak ze śmietaną i łososiem

Ugotowany makaron wymieszać z sosem szpinakowo-łososiowym.

makaron Picchiatellimakaron z sosem szpinakowo-łososiowymmakaron z łososiem i szpinakiem

Jeść! :)

 

Zobacz również

Komentarze (1)

mama_stasia 2 sierpnia 2019

KOCHAM szpinak pod kazda postacia! w tym polaczeniu kocham chyba jeszcze bardziej:D

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾