Makaron z indykiem, szpinakiem i serem pleśniowym (po 2. roku)

Makaron zawsze niezawodny...a jeżeli dodać do tego jeszcze mięso i szpinak, to mamy syty i w dodatku całkiem szybki obiad:)
Składniki:
  • pierś z indyka - ok. 30-40 dkg - pokrojona w paski, kostkę, jak chcecie;)
  • szpinak - według uznania (u nas 400 g świeżego)
  • 50g sera pleśniowego lazur niebieski
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała śmietanka 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz
  • makaron
  • oliwa / olej z pestek winogron - do zamarynowania mięsa i podduszenia

 

Sposób przygotowania:

Pokrojonego indyka zamarynować w oliwie z pieprzem ziołowym i odrobiną soli - odstawić do lodówki na min. 30 minut (spokojnie można i na całą noc).

Następnie zamarynowane mięso podsmażamy na oliwie i dodajemy cebulę pokrojoną w pióra. 

Dodajemy śmietanę i pokruszony ser - mieszamy i wszystko razem dusimy aż ser się rozpuści.

W międzyczasie na patelni przygotowujemy szpinak. Podsmażamy go na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy gałką muszkatołową. Kiedy jest gotowy dodajemy do sosu. Wszystko gotujemy jeszcze na wolnym ogniu około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Podajemy z ugotowanym dowolnym makaronem.

Makaron z indykiem, szpinakiem i serem pleśniowym

Makaron z indykiem, szpinakiem, ser pleśniowy

Smacznego!

Podobne