Obiad

Kotlety w płatkach kukurydzianych

Kotlecik drobiowy w niecodziennym, dla niektórych może nawet ekstrawaganckim ubranku ;)

Złociutki i pyyyyyszny!

 

Składniki:

  • filet z indyka (ilość zależy od tego, ilu małych ludzi chcemy nakarmić;)
  • szczypta soli, pieprzu
  • pieprz ziołowy, curry, zioła prowansalskie - po szczypcie
  • pokruszone płatki kukurydziane
  • jajko - rozbełtane, do panierowania
  • oliwa z oliwek - do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mięso, opłukać, osuszyć, pokroić na plastry, rozbić i posypać przyprawami.

Następnie przygotuj 2 miski: w jednej rozbełtaj jajko, do drugiej wsyp płatki kukurydziane i je pokrusz (świetnie wychodzi to pałką do ucierania ciasta). Po kolei maczaj rozbite i przyprawione kotlety najpierw w jajku, a potem w płatkach kukurydzianych.

Usmaż z obu stron na rozgrzanej patelni polanej oliwą.

Po usmażeniu odsącz kotlety na papierowym ręczniku. Podajemy z ryżem (kaszą, ziemniakami) + ulubiona surówka :)

UWAGA! Kotleciki znikają w takim tempie, że złapać i sfotografować udało się już tylko jednego:D

kotlety w płatkach kukurydzianychkotlety w płatkach

 

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾