Drobiowe placki ziołowo-curry (po 1. roku)

Przepis z serii "wrzuć, wymieszaj i wrzuć na patelnię", bo szkoda czasu na stanie przy garach, jak słonko świeci!

Ni to sznycle, ni to placki - mięsne placuszki ziołowo-curry sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale także jako przekąska np. na spacer - pogoda coraz lepsza, trzeba korzystać, ile się da, a wiadomo, że poza domem apetyt małym ludziom dopisuje najbardziej;)

 

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego (np. indyk)
  • jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej pełnoziarnistej
  • łyżka jogurtu naturalnego (lub więcej, jeżeli ciasto wyjdzie za gęste)
  • łyżka amarantusa ekspandowanego
  • zioła prowansalskie (płaska łyżka)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • łyżka oliwy (do smażenia)

 

Sposób przygotowania:


Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.

masa na placuszki

Smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoto na małym ogniu.

placki drobiowe ziołowo-curryplacek drobiowy ziołowo-curryplacki drobiowe

Można podać z sosem jogurtowo-koperkowym.

Podobne