Drobiowe placki ziołowo-curry (po 1. roku)
Przepis z serii "wrzuć, wymieszaj i wrzuć na patelnię", bo szkoda czasu na stanie przy garach, jak słonko świeci!
Ni to sznycle, ni to placki - mięsne placuszki ziołowo-curry sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale także jako przekąska np. na spacer - pogoda coraz lepsza, trzeba korzystać, ile się da, a wiadomo, że poza domem apetyt małym ludziom dopisuje najbardziej;)
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa drobiowego (np. indyk)
- jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej pełnoziarnistej
- łyżka jogurtu naturalnego (lub więcej, jeżeli ciasto wyjdzie za gęste)
- łyżka amarantusa ekspandowanego
- zioła prowansalskie (płaska łyżka)
- 1/2 łyżeczki curry
- ząbek czosnku
- posiekana natka pietruszki
- łyżka oliwy (do smażenia)
Sposób przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.
Smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoto na małym ogniu.
Można podać z sosem jogurtowo-koperkowym.
Komentarze (1)
julkowa mama 2 sierpnia 2019
CUDO! dorzucilam jeszcze starta na grubych oczkach marchewke i musze przyznac, ze moje dziecko dawno z takim apetytem nie zjadlo obiadu;)
Odpowiedz ⇾