Bułki razowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym (po 1. roku)
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych (surowych)
- 1-2 łyżki syropu z agawy/syropu klonowego/miodu
- 17 g masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka wrzącej wody
Płatki, syrop, masło i sól zalać wrzącą wodą w misce.
- 1 czubata łyżeczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
- 3 łyżki letniej wody
- 2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego lub w całości)
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- do posypania: płatki owsiane
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 5 minut, dodać do miski z płatkami, dodać siemię lniane i wszystko wymieszać. Dodać mąkę razową i pszenną, wymieszać. Przełożyć na stolnicę i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (wyrabiać przez około 8 minut).
Wyrobione ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ręczniczkiem i poczekać do podwojenia objętości. Następonie odgazować (lekko uderzając dłonią) i zostawić, by odpoczęło 5 minut.
Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut, do napuszenia.
Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami.
Piec w temperaturze 200ºC, przez około 15 minut (aż się zarumienią).
Propozycja śniadania/kolacji:)
Smacznego!
źródło inspiracji: mojewypieki.com
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾