Pan-Kejk Pancakes (dla dzieci po 1.roku)
Składniki:
- płaska łyżeczka masła
- 115 g mąki pszennej (jeśli chcecie bardziej zdrowo, to dodajemy mąkę pełnoziarnistą;)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- 150 ml pełnotłustego mleka
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
- *jako dodatek miód/stewia/syrop z agawy; mus ze świeżych owoców; dżem/konfitury; gęsta śmietana; cukier puder
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, sól, cynamon i wymieszaj.
Rozpuść masło (w wersji zdrowszej – na parze;) i troszkę je ostudź.
Do drugiej miski wbij jajko, wlej mleko i wszystko dokładnie ubij; dodaj ostudzone płynne masło i ponownie wszystko ubij.
Połącz płynne składniki z sypkimi i dokładnie wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię wylewaj niewielkie porcje ciasta, tak by powstawały okrągłe, niezbyt grube placuszki o średnicy ok. 5 cm.
Na powierzchni placka będą tworzyły się pęcherzyki powietrza (jak na zdjęciu poniżej;)...
...kiedy placek się zetnie z wierzchu przewróć go na drugą stronę, chwilę dosmaż i gotowe.
U nas z domowym dżemem brzoskwiniowym:)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾