Obiad

Pan-Kejk Pancakes (dla dzieci po 1.roku)

Składniki:

  • płaska łyżeczka masła
  • 115 g mąki pszennej (jeśli chcecie bardziej zdrowo, to dodajemy mąkę pełnoziarnistą;)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 150 ml pełnotłustego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • *jako dodatek miód/stewia/syrop z agawy; mus ze świeżych owoców; dżem/konfitury; gęsta śmietana; cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, sól, cynamon i wymieszaj.

Rozpuść masło (w wersji zdrowszej – na parze;) i troszkę je ostudź.

Do drugiej miski wbij jajko, wlej mleko i wszystko dokładnie ubij; dodaj ostudzone płynne masło i ponownie wszystko ubij.

Połącz płynne składniki z sypkimi i dokładnie wymieszaj.

Na rozgrzaną patelnię wylewaj niewielkie porcje ciasta, tak by powstawały okrągłe, niezbyt grube placuszki o średnicy ok. 5 cm.

Na powierzchni placka będą tworzyły się pęcherzyki powietrza (jak na zdjęciu poniżej;)...

Pancakes z pęcherzykami powietrza

...kiedy placek się zetnie z wierzchu przewróć go na drugą stronę, chwilę dosmaż i gotowe.

U nas z domowym dżemem brzoskwiniowym:)

PancakesPancakes z dżemem

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾