Rosół na perliczce, idealny dla dzieci
Dziś na tapecie (a raczej w garnku;) perliczka - czyli trochę zapomniany drób, ptaszynka wielkości mniej więcej gołębia.
Mięso perliczki jest szlachetnym gatunkiem drobiu, cenionym głównie za posmak dziczyzny oraz spore wartości odżywcze, a przy tym jest dwukrotnie chudsze niż np. mięso kurczaka. Kiedyś często gościło na polskich stołach, dziś jest serwowane raczej okazjonalnie, bo o perliczkę nie tak łatwo. Dla nas (tzn. oczywiście dla małego człowieka - rodzice załapią się przy okazji, jak coś skapnie z dziecięcego stołu) perliczkę zdobyła jego nieoceniona Babcia:)
Rosół na perliczce jest bardzo aromatyczny i delikatniejszy w smaku nawet od czysto drobiowego rosołku. Idealny dla małych ludzi;)
Składniki:
- perliczka w całości
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ selera
- 1 por
- liście selera lub seler naciowy - 1-2 gałązki (jeżeli mamy jedno i drugie - dajemy wszystko:)
- cebula – oczywiście nadpalona nad ogniem
- ziele angielskie (2 ziarenka)
- liść laurowy (2 szt.)
- opcjonalnie pieprz ziarnisty, sól - do smaku
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Mięso opłukaj, osusz, zalej ok. 2 l zimnej wody, dodaj obrane i umyte warzywa (+ cebulę) i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 2 godziny, ewentualnie co jakiś czas usuwając sitkiem tworzące się na powierzchni „szumowiny”.
Rosół podajemy z makaronem, lanym ciastem, możemy też wypić "solo" jako dodatek do drugiego dania.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾