Zupa grochowa z kaszą jaglaną (po 1. roku)
Grochówka w nowej odsłonie - z dodatkiem kaszy jaglanej!
Sycąca, rozgrzewająca i bardzo wzmacniająca:) spokojnie zastąpi nawet cały obiad, więc do garów gara i obiad na 2 dni z głowy!
Składniki:
- ok. 2,5 litra rosołu
- 500 g grochu łuskanego, w połówkach
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek (dużo majeranku!!!)
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka mąki
- 1 mała cebula
Sposób przygotowania:
DZIEŃ WCZEŚNIEJ:
Namaczamy groch - najlepiej na całą noc. Zalewamy go wodą tak, aby był w całości przykryty. Odstawiamy. Potem odlewamy wodę, groch przecedzamy przez sito.
Jeżeli zaczynacie od rosołu ---> zapraszam tutaj.
Do ugotowanego i odcedzonego bulionu dodajemy przecedzony groch. Gotujemy minimum godzinę - do czasu aż będzie wystarczająco miękki dla Was:)
W trakcie gotowania doprawiamy zupę do smaku - nie żałujemy majeranku!
Około 20 minut przed upływem godziny wrzucamy do garnka opłukaną na sicie kaszę jaglaną i gotujemy wszystko razem.
Do grochówki można dodać pokrojone jarzyny z rosołu - jeżeli lubicie.
Smacznego!
Komentarze (1)
Jaśmin 18 lutego 2021
A co z czosnkiem i cebulą
Odpowiedz ⇾