Żurek z rzeżuchą (po 18. miesiącu)

Z jajeczkiem, z kiełbasą, z ziemniakami - jak wolicie?
Żurek jest pyszny nie tylko na Wielkanoc, a z dodatkiem chrzanu wzmocni odporność naszą i małego ludzika;)
Składniki:
- 0,5 litra wywaru jarzynowego
- 0,5 litra barszczu białego (żuru - takiego, jaki można kupić "u baby" na placu...chyba, że sami zrobimy;)
- wędzone żeberko - ugotowane w około 0,5 litra wody (+ woda z gotowania żeberka)
- kiełbasa biała (ilość zależy od apetytu;)
- łyżka tartego chrzanu (korzeń!)
- łyżka miodu
- sól, pieprz - do smaku
- majeranek (suszony)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- garść świeżej rzeżuchy (sialiśmy ją nie tylko dla ozdoby;)
Sposób przygotowania:
Ugotować wywar z jarzyn.
Ugotować wędzone żeberko, żeberko wyjąć a wodę połączyć z wywarem z jarzyn.
Następnie dodajemy do wywarów białą kiełbasę, chrzan, miód i wszystko zagotowujemy.
Do gorącego dodajemy barszcz biały (żur), doprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem - całość mieszamy, ale już nie zagotowujemy.
Przed podaniem posypać rzeżuchą.
Podajemy z ziemniakami, pokrojoną białą kiełbasą, jajkiem na twardo - co kto lubi:) Małemu człowiekowi możemy podać bez kiełbasy.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾