Żurek z rzeżuchą (po 18. miesiącu)

Z jajeczkiem, z kiełbasą, z ziemniakami - jak wolicie?

Żurek jest pyszny nie tylko na Wielkanoc, a z dodatkiem chrzanu wzmocni odporność naszą i małego ludzika;)

 

Składniki:

  • 0,5 litra wywaru jarzynowego
  • 0,5 litra barszczu białego (żuru - takiego, jaki można kupić "u baby" na placu...chyba, że sami zrobimy;)
  • wędzone żeberko - ugotowane w około 0,5 litra wody (+ woda z gotowania żeberka)
  • kiełbasa biała (ilość zależy od apetytu;)
  • łyżka tartego chrzanu (korzeń!)
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz - do smaku
  • majeranek (suszony)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • garść świeżej rzeżuchy (sialiśmy ją nie tylko dla ozdoby;)

 

Sposób przygotowania:

Ugotować wywar z jarzyn.

Ugotować wędzone żeberko, żeberko wyjąć a wodę połączyć z wywarem z jarzyn.

Następnie dodajemy do wywarów białą kiełbasę, chrzan, miód i wszystko zagotowujemy.

Do gorącego dodajemy barszcz biały (żur), doprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem - całość mieszamy, ale już nie zagotowujemy.

Przed podaniem posypać rzeżuchą.

żurek z rzeżuchążurek (barszcz biały)

Podajemy z ziemniakami, pokrojoną białą kiełbasą, jajkiem na twardo - co kto lubi:) Małemu człowiekowi możemy podać bez kiełbasy.

barszcz biały z rzeżuchą

 

Podobne przepisy