Zupa kalafiorowa (po 7. miesiącu)
Delikatna i obłędnie aromatyczna zupka...za kalafiorem w "czystej" postaci mały człowiek jakoś szczególnie nie przepada, ale w tej zupie wciąga aż kapie po brodzie;)
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 5-6 różyczek kalafiora
- *pół żółtka jajka kurzego (opcjonalnie - dodać ugotowane do zupki)
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- około 1,5 litra wody lub bulionu
- *drobny makaron - opcjonalnie dla starszego dziecka
- garść posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach, kalafiora podziel na drobne części i włóż do wrzątku, gotuj do chwili, gdy będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj masło lub oliwę z oliwek i posiekany koperek.
Niemowlakowi zmiksuj zupkę.
Starszemu dziecku można podać z drobnym makaronem (np. muszelki).
Można również zabielić jogurtem naturalnym.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾