Zupa kalafiorowa (po 7. miesiącu)

Delikatna i obłędnie aromatyczna zupka...za kalafiorem w "czystej" postaci mały człowiek jakoś szczególnie nie przepada, ale w tej zupie wciąga aż kapie po brodzie;)

 

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5-6 różyczek kalafiora
  • *pół żółtka jajka kurzego (opcjonalnie - dodać ugotowane do zupki)
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
  • około 1,5 litra wody lub bulionu
  • *drobny makaron - opcjonalnie dla starszego dziecka
  • garść posiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach, kalafiora podziel na drobne części i włóż do wrzątku, gotuj do chwili, gdy będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj masło lub oliwę z oliwek i posiekany koperek.

zupa kalafiorowazupka kalafiorowa z koperkiemzupa kalafiorowa z makaronem

Niemowlakowi zmiksuj zupkę.

Starszemu dziecku można podać z drobnym makaronem (np. muszelki).

Można również zabielić jogurtem naturalnym.

 

Podobne przepisy