Gulasz (po 18. miesiącu)
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa, ok. 300-400 g
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 listek laurowy
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
- 2 szklanki wody lub bulionu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej + 0,5 szklanki zimnej wody
Dodatkowo do obiadu:
*makaron pełnoziarnisty świderki
*domowy ogórek kiszony
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek – obrać. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy mięso i chwilkę podsmażamy (aby mięso się ścięło), dodajemy czosnek i cebulę, podsmażamy kolejne kilka minut mieszając od czas do czasu, a następnie zalewamy całość wodą (bulionem), dodajemy listek laurowy, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 h. Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mieszanką mąki z zimną wodą, wszystko należy zagotować.
Rodzice mogą sobie doprawić solą wg uznania.
*Gulasz można podać też np. z kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾