Obiad

Gulasz (po 18. miesiącu)

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa, ok. 300-400 g
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 listek laurowy
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej + 0,5 szklanki zimnej wody

Dodatkowo do obiadu:
*makaron pełnoziarnisty świderki

*domowy ogórek kiszony

 

Sposób przygotowania:


Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.

Cebulę i czosnek – obrać. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy mięso i chwilkę podsmażamy (aby mięso się ścięło), dodajemy czosnek i cebulę, podsmażamy kolejne kilka minut mieszając od czas do czasu, a następnie zalewamy całość wodą (bulionem), dodajemy listek laurowy, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 h. Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mieszanką mąki z zimną wodą, wszystko należy zagotować.
Rodzice mogą sobie doprawić solą wg uznania.

gulasz

*Gulasz można podać też np. z kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną.

 

Zobacz również