Szarlotka (także dla alergików;)
Składniki:
- 0,5 kg mąki pełnoziarnistej
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3 duże jabłka (najlepsza szara reneta)
- 2 łyżki otrębów pszennych
- dżem brzoskwiniowy do posmarowania na wierzchu
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyciąć kółko wielkości blachy do pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm). Resztę ciasta zostawić, przyda się później;)
Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać otrębami. Jabłka zetrzeć na tarce (duże oczka) i wyłożyć na cieście. Z pozostałej części ciasta wyciąć paseczki, ułożyć w formie kratki na cieście.
Piec ok. 40 minut w temp. 200ºC. 10 minut przed końcem pieczenia posmarować po wierzchu dżemem brzoskwiniowym.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾