Obiad

Frytki warzywne (po 8. miesiącu)

frytki warzywne

Rozpusta, czyli frytki!... ale ponieważ mama czuwa - to w wersji duuużo zdrowszej! Dzięki temu już maluchy mogą spokojnie spróbować pierwszego 'fast-slow-fooda' ;) a przy okazji wymasować swędzące dziąsełka i poćwiczyć małą motorykę, żucie i gryzienie:D

Składniki:

  • wybrane warzywa: ziemniaki, marchewka, seler, bataty, korzeń pietruszki, burak - ilość dowolna, byle piekarnik pomieścił:)
  • zioła prowansalskie
  • kilka ząbków czosnku (nie trzeba ich jeść, ale dzięki niemu frytki będą bardziej aromatyczne)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, umyć i pokroić w słupki – wrzucić do garnka razem z obranymi ząbkami czosnku.

Posypać ziołami prowansalskimi, polać oliwą i wszystko dokładnie wymieszać. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 200ºC przez około 20 minut.

domowe frytki z piekarnika

* Można również podać z sosem jogurtowo-koperkowym (jogurt naturalny + posiekany koperek)

Smacznego!

frytki warzywne blw

Zobacz również

Komentarze (4)

Judyta 18 czerwca 2019

Te frytki są o niebo lepsze od takich kupionych... no i 1000x zdrowsze, wiadomo;) jako danie samo w sobie czy jako dodatek, jemy teraz średnio raz w tygodniu:D

Odpowiedz ⇾

Piaskowa_Babka 11 czerwca 2019

@Natka Frytki z selera moim zdaniem jeszcze lepsze niż te z buraka! Koniecznie wyprobuj:)

Odpowiedz ⇾

Natka 11 czerwca 2019

Frytki z buraków? że to może być dobre?... tak sadzilam dopoki nie sprobowalam:D wersja z selera czeka do przetestowania:)

Odpowiedz ⇾

neo_neo 8 czerwca 2019

Ukochane danie nie tylko mojej córeczki, ale calej rodziny:) zajadamy się przynajmniej raz w tygodniu... do tego ryba i obiad z głowy

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾