Deser

Muffiny z borówkami (po 1. roku)

Sezon borówkowy (a może dla Was jagodowy?) w pełni, czas skorzystać z tych małych skarbów!

Muffinki okazały się tak pyszne, że mały człowiek jadł je całym sobą i umazał się od skarpetek po uszy...

...a potem mamusia spędziła upojny wieczór z mydełkiem do odplamiania;)

 

Składniki (na około 15 muffinek):

  • 340 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 jajko
  • 1 duży dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
  • 285 ml jogurtu greckiego (lub maślanki)
  • 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
  • 225 g świeżych borówek (mogą być też amerykańskie)

 

 

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki.

W drugiej misce dokładnie wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, rozgnieciony banan, jogurt/maślanka, olej.

Połączyć mokre składniki z suchymi, wymieszać i na końcu delikatnie wmieszać do ciasta borówki.

Papilotki napełniać do 3/4 wysokości.

przed pieczeniem:)

Piec około 30 minut w temperaturze 180°C (terrmoobieg).

i tuż po

Ostudzić na kratce.

muffiny z borówkamimuffiny z jagodamimuffinek borówkowy:)

 

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾