Kisiel malinowo-wiśniowy (po 8.miesiącu)

Składniki:

  • 1/2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki wiśni
  • odrobina wody (tylko tyle, żeby owoce się nie przypaliły zanim puszczą sok)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Owoce obrać, opłukać, wiśnie pozbawić pestek.

Owoce wrzucamy do rondelka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do czasu, aż zmiękną.

W tym momencie można wszystko zmiksować, jeżeli chcemy uzyskać gładką konsystencję kisielu.

Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek, następnie wlewamy do gotujących się owoców równocześnie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.

Gotujemy jeszcze chwilkę aż kisiel zgęstnieje.

Podawać na ciepło, na zimno lub w temperaturze pokojowej:)

Kisiel malinowo-wiśniowyKisiel wiśniowo-malinowy

Podobne przepisy