Biszkopt dla niemowlaka (dla dzieci już po 7. miesiącu)
Domowy biszkopt - pomysł na deser, drugie śniadanie albo (dla ambitnych) spód np.do tortu urodzinowego na roczek małego człowieka ;)
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej) - może być także cukier-puder
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Przygotuj keksówkę (tortownicę lub inną blaszkę) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta można również upiec małe biszkopciki.
Jajka umyj:) żółtka oddziel od białek. Z białek ubij pianę (można dodać szczyptę soli - dzięki temu wyjdzie nam trwalsza piana), pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier.
Pianę ostrożnie połącz z żółtkami. Porcjami dodawaj mąkę, delikatnie mieszając wszystko.
Ciasto przelej delikatnie do keksówki (albo innej blaszki) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piecz około 20 minut.
Jeżeli chcemy upiec małe biszkopciki - wykładamy łyżką ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy tak samo jak wyżej;) do czasu, aż biszkopty się zrumienią.
Podajemy solo do rączki małego człowieka i najlepiej unieruchomić tegoż małego człowieka w krzesełku do karmienia - jeżeli się nie uda, to maskujemy przed żoną ścieżkę z okruchów powstałych podczas konsumpcji;)
Biszkopt możemy podać również z musem owocowym, masą z serka mascarpone, z dżemem, z jogurtem greckim i świeżymi owocami, możemy przeciąć i przełożyć masą do tortu... możliwości jest całkiem sporo;) Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾