Frużelina jagodowa

Frużelina jagodowa, czyli owoce w żelu - świetne do gofrów, babeczek, lodów, naleśników... ni to kisiel, ni to galaretka, ni to dżem;)
Można przygotować tuż przed użyciem (robi się naprawdę szybko!), ale ja postanowiłam zamknąć kilka słoiczków na zimę.
Składniki:
- 250 g owoców, świeżych lub mrożonych (najlepsze do frużeliny: jagody, wiśnie, czereśnie, truskawki, borówki amerykańskie, maliny, porzeczki).
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g)
- 3 łyżki cukru (w zależności od owoców)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Sposób przygotowania:
Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
Wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać sok z cytryny, wodę z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.
Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców i wymieszać. Podgrzać jeszcze chwilę cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, ostudzić
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
W zimie do gofrów będzie jak znalazł;)
inspiracja: Moje Wypieki
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾