Frużelina jagodowa

Frużelina jagodowa, czyli owoce w żelu - świetne do gofrów, babeczek, lodów, naleśników... ni to kisiel, ni to galaretka, ni to dżem;)

Można przygotować tuż przed użyciem (robi się naprawdę szybko!), ale ja postanowiłam zamknąć kilka słoiczków na zimę.

Składniki:

  • 250 g owoców, świeżych lub mrożonych (najlepsze do frużeliny: jagody, wiśnie, czereśnie, truskawki, borówki amerykańskie, maliny, porzeczki).
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g)
  • 3 łyżki cukru (w zależności od owoców)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Sposób przygotowania:

Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.

Wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać sok z cytryny, wodę z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.

Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców i wymieszać. Podgrzać jeszcze chwilę cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, ostudzić

Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

frużelina jagodowafrużelina z jagód

frużelina borówkowa

W zimie do gofrów będzie jak znalazł;)

frużelina jagodowa - na zimę;)

inspiracja: Moje Wypieki

Podobne przepisy