Ciasto grysikowe z truskawkami i galaretką (po 18. miesiącu)
Deser na bazie kaszy manny - szybki (pomijając oczekiwanie na stężenie galaretki) i bez pieczenia, co ma kolosalne znaczenie, gdy temperatura na zewnątrz rośnie i nie chcemy rozpłynąć się z gorąca przy piekarniku, a coś słodkiego by się zjadło...;)
W zasadzie sam krem na bazie kaszy jest już tak pyszny, że można pominąć resztę składników i wyjadać prosto z garnka...
Składniki:
- 2 opakowania herbatników (około 15 herbatników;)
- 1 litr mleka
- 100 g masła
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka kaszy manny
- 1/2 kg truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić, żeby wystygła.
Formę o wymiarach około 25 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.
W garnku zagotować mleko z cukrem i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Podgotować około 1-2 minut od momentu zagotowania, cały czas mieszając - do uzyskania gęstej masy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki.
W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Ostudzić.
Zalać tężejącą galaretką.
Schłodzić i jeść:)
źródło inspiracji: Moje Wypieki
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾