Tosty francuskie z cynamonem (po 12. miesiącu)

Tosty francuskie, czyli co zrobić z suchymi bułkami, chlebem itp...;) Jeżeli jesteście fanami ideologii "no waste", "zero waste" albo macie już nadmiar bułki tartej powstałej z suchego pieczywa, to ten patent jest dla Was!
Składniki:
- sucha bułka lub kilka kromek chleba
- jajko
- mleko (około 1/4 szklanki)
- cynamon (szczypta)
- masło do smażenia (1-2 łyżki)
Sposób przygotowania:
Bułkę pokrój na kromki.
W miseczce rozmieszaj jajko z mlekiem i cynamonem.
Rozgrzej patelnię z masłem.
Maczaj kromki tak, aby nasiąkły z dwóch stron i smaż na średnim ogniu obracając aby się nie przypaliły. Tosty smać minimum 5 minut, aby mieć pewność, że jajko się ścięło:)
Można podawać np. z miodem, chociaż nasza ulubiona wersja to wyłącznie z cynamonem.
Smacznego!
inspiracja: alaantkoweblw
Komentarze (1)
mama_stasia 10 czerwca 2019
To mój hit! Wreszcie nie mam problemu z czerstwym pieczywem;)) wcześniej przerabiałam wyłącznie na bułkę tartą, ale ile można? Tosty w duchu no-waste podbiły moje serce i patelnię:D
Odpowiedz ⇾