Deser

Wegański bezglutenowy piernik - ekspresowy przepis (po 1.roku)

wegański piernik przepis

Ekspresowy przepis - zdążycie upiec jeszcze nawet w Wigilię;)

Przepis nie zawiera jajek ani mleka, dla wegan, dla tych co z konieczności na diecie bezmlecznej, bezjajecznej, bezglutenowej...  niby NIC nie ma w przepisie, a jednak smak piernika jest!:)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mleka owsianego
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego lub marchewkowego
  • 1/4 szklanki syropu z agawy (lub miodu - co kto może;)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego (jeżeli dodajemy sok jabłkowy, to pominąć!)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • szczypta soli i szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • opcjonalnie bakalie: rodzynki, morele, żurawina, orzechy

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Przygotowujemy 2 miski: w jednej łączymy suche składniki, w drugiej mieszamy mokre.

Łączymy zawartość obu misek i po robocie;)

Do wymieszanej masy na końcu dodajemy bakalie (u nas wersja bez).

Pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Finito - smacznego!

Ostudzony piernik można jeszcze polać lukrem - 1 szklankę cukru-pudru mieszamy z odrobiną wody i soku z cytryny (kilka łyżek, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję).

wegański piernik bezglutenowy

piernik bezglutenowy

Zobacz również

Komentarze (1)

Iza 31 maja 2020

Fajtycznie przepis niby nic, ale dla mojego alergika pasuje jak znalazl pod katem dopuszczalnych produktow. Robimy:)

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾