Kisiel jagodowo-malinowy (po 8. miesiącu)
Owocowy, pyszny, domowy!
100% owoców
100% smaku
0% barwników
0% sztucznych konserwantów, ha!
I co najważniejsze - szybkość przygotowania porównywalna z tymi wszystkimi pseudo-kisielkami z torebki :)
Składniki:
- 1/2 szklanki jagód (w sezonie świeże, poza - mrożone lub np. z domowego kompotu)
- 1/2 szklanki malin (w sezonie świeże, poza - mrożone lub np. z domowego kompotu)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Jagody, maliny i cukier wrzucamy do rondelka i gotujemy do czasu, aż owoce zmiękną i puszczą sok (można im w tym pomóc widelcem;). Niemowlakowi można wszystko dokładnie zmiksować.
Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek.
Do gotujących się owoców wlewamy mąkę (rozmieszaną w zimnej wodzie) równocześnie wszystko mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
Gotujemy jeszcze około minuty, żeby kisiel zgęstniał.
Podawać na ciepło, na zimno lub w temperaturze pokojowej :)
Komentarze (1)
Inka 1 lipca 2019
Jakie to proste! I jakie dobre:) a podchodzilam do zrobienia dobrych kilka dni... teraz szalejemy codziennie ze swiezymi owocami i przerabiamy na kisiel:D
Odpowiedz ⇾