Deser

Szarlotka (także dla alergików;)

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 duże jabłka (najlepsza szara reneta)
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • dżem brzoskwiniowy do posmarowania na wierzchu

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyciąć kółko wielkości blachy do pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm). Resztę ciasta zostawić, przyda się później;)

Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać otrębami. Jabłka zetrzeć na tarce (duże oczka) i wyłożyć na cieście. Z pozostałej części ciasta wyciąć paseczki, ułożyć w formie kratki na cieście.

Piec ok. 40 minut w temp. 200ºC. 10 minut przed końcem pieczenia posmarować po wierzchu dżemem brzoskwiniowym.

Szarlotka (także dla alergików) Szarlotka2 (także dla alergików)szarlotka3

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾